Contoh Soalan (b)
Terangkan kebaikan makanan jenis A di bawah.
Contoh Jawapan (b)
1.
Kos rendah/murah (F)
§
Boleh didapati dikebanyakan tempat (H)
§ Kos
penyelenggaran rendah kerana mudah tumbuh/mudah ditanam (H)
§
Kos pengendalian yang rendah kerana lembu ragut
sendiri dan dapat jimatkan kos pekerja (H)
2.
Ketersediaan/ mudah diperolehi (F)
§ Mudah
didapati dikebanyakan tempat (H)
§ Tumbuh
semula dengan cepat selepas diragut atau dipotong (H)
§
Membolehkan sistem ragutan secara pusingan (H)
3.
Digemari Ternakan (F)
§ Pelbagai
bentuk : Rumput/kekacang/segar/awetan (H)
§
Daun yang lembut, segar, berperisa dan rapuh (H)
4.
Kecernaan yang baik (F)
§ Kandungan
fiber (serat) yang tinggi (H)
§ Struktur
yang lembut memudahkan pencernaan (H)
§ Meningkatkan
Nisbah Penukaran Makanan (NPM) (H)
§
Sumber utama nutrien dan tenaga (H)
No comments:
Post a Comment